OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. augusztus 1., szerda 15:33

Nyolcvanmillió forint a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók támogatására - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának sajtóközleménye
    Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (OS) - A kormány az Útravaló ösztöndíjprogrammal az oktatási rendszeren keresztül is biztosítani kívánja a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű tanulók sikeres gazdasági és társadalmi integrációját.

    Az Útravaló ösztöndíjprogram átfogó céljai közt szerepel a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, a fiatalok továbbtanulásának és diplomaszerzési esélyeinek javítása, a számukra elérhető ösztöndíjrendszer megújítása. Az Útravaló ösztöndíjprogram keretében induló  Út a felsőoktatásba” alprogram bevezetésének célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, a felsőfokú végzettség megszerzésének elősegítése ösztöndíj-és önköltség-támogatás biztosításával. Az  Út a felsőoktatásba” alprogram pályázati kiírása várhatóan még 2012 augusztusában   megjelenik, amelyre szeptembertől lehet pályázni. Pályázatot nyújthatnak be a Magyarország területén működő felsőoktatási intézményekbe alap-, mester vagy osztatlan képzésre 2012-ben felvételt nyerő, magyar állampolgárságú hallgatók, amennyiben az adott szintű végzettséggel még nem rendelkeznek, vagy azonos szintű más képzésben nem vesznek részt.
    Ösztöndíj-támogatásra az a jelentkező nyújthat be pályázatot, aki nappali tagozatra magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésbe nyer felvételt és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak (jelentkezőnek) minősült a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az ösztöndíj-támogatás mértéke havonta 20.000 forint vissza nem térítendő támogatás.  
    Önköltség-támogatásra az a jelentkező nyújthat be pályázatot, aki nappali, esti vagy levelező tagozatra az önköltséges, illetve magyar állami részösztöndíjas felsőoktatási képzésbe nyer felvételt és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak (jelentkezőnek) minősült a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők ezzel a lehetőséggel szintén élhetnek. Önköltség-támogatás keretében az önköltséges képzésben részt vevő hallgató a képzési önköltség maximum 90%-át is megkaphatja, a támogatás felső határa 300 000 Ft. A magyar állami részösztöndíjban részesülő hallgató legfeljebb 150 000 Ft támogatási összegre számíthat.  A második félévtől kezdődően a támogatásokra pályázó hallgatók csak megfelelő számú kreditpont elérése esetén részesülnek támogatásban.
    A pótfelvételizők közül csak az pályázhat, aki a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is beadta jelentkezését felsőoktatási intézménybe és a felvételi eljárás során igazolta hátrányos helyzetét vagy halmozottan hátrányos helyzetét.
    Nem pályázhat az a hallgató, akinek más program fedezi önköltsége megtérítését. Egy hallgató egyszerre csak az egyik komponensre pályázhat. Nem pályázhatnak azok a hallgatók sem, akik Roma szakkollégium tagjai, mivel ők más módon kapnak támogatást tanulmányaikhoz. Tekintettel arra, hogy a legrosszabb továbbtanulási esélyű tanulók körében magas a cigány származásúak  aránya, – amennyiben azt a jelentkezők száma megengedi - a támogatottak legalább 50%-a erejéig  roma származású tanulókat kell bevonni a pályázatba.
    A kormány elkötelezett abban, hogy minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal számára olyan általánosan hozzáférhető, minőségi és fenntartható felsőoktatási rendszert hozzon létre, amiben a döntés szabadsága is érvényesül. Ezért hozta létre az Útravaló ösztöndíjprogram mellett a felsőfokú képzés teljes költségét fedező Diákhitel II névre keresztelt konstrukciót. A Diákhitel II minden korábbinál nagyobb segítséget nyújt azoknak a tanulni vágyó, hátrányos helyzetű fiataloknak is, akik nem kerültek be az államilag finanszírozott helyekre, és eddig nem is álmodhattak a továbbtanulásról, mivel a költségtérítéses képzést nem tudták megfizetni. A kormány az Útravaló ösztöndíjprogram keretében induló Út a felsőoktatásba” nevet viselő alprogrammal, valamint a Diákhitel II-vel megteremtette a valós lehetőséget arra, hogy a szegénységben élő fiatalok is továbbtanulhassanak.

Budapest, 2012. augusztus 01.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

    ----------------------------------------------------------------- ------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.