2024. április 20. szombat

2012. augusztus 1., szerda 15:33

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (OS) - A kormány az Útravaló ösztöndíjprogrammal az oktatási rendszeren keresztül is biztosítani kívánja a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű tanulók sikeres gazdasági és társadalmi integrációját.

Az Útravaló ösztöndíjprogram átfogó céljai közt szerepel a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, a fiatalok továbbtanulásának és diplomaszerzési esélyeinek javítása, a számukra elérhető ösztöndíjrendszer megújítása. Az Útravaló ösztöndíjprogram keretében induló  Út a felsőoktatásba” alprogram bevezetésének célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, a felsőfokú végzettség megszerzésének elősegítése ösztöndíj-és önköltség-támogatás biztosításával. Az  Út a felsőoktatásba” alprogram pályázati kiírása várhatóan még 2012 augusztusában   megjelenik, amelyre szeptembertől lehet pályázni. Pályázatot nyújthatnak be a Magyarország területén működő felsőoktatási intézményekbe alap-, mester vagy osztatlan képzésre 2012-ben felvételt nyerő, magyar állampolgárságú hallgatók, amennyiben az adott szintű végzettséggel még nem rendelkeznek, vagy azonos szintű más képzésben nem vesznek részt.
    Ösztöndíj-támogatásra az a jelentkező nyújthat be pályázatot, aki nappali tagozatra magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésbe nyer felvételt és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak (jelentkezőnek) minősült a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az ösztöndíj-támogatás mértéke havonta 20.000 forint vissza nem térítendő támogatás.
    Önköltség-támogatásra az a jelentkező nyújthat be pályázatot, aki nappali, esti vagy levelező tagozatra az önköltséges, illetve magyar állami részösztöndíjas felsőoktatási képzésbe nyer felvételt és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak (jelentkezőnek) minősült a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők ezzel a lehetőséggel szintén élhetnek. Önköltség-támogatás keretében az önköltséges képzésben részt vevő hallgató a képzési önköltség maximum 90%-át is megkaphatja, a támogatás felső határa 300 000 Ft. A magyar állami részösztöndíjban részesülő hallgató legfeljebb 150 000 Ft támogatási összegre számíthat.  A második félévtől kezdődően a támogatásokra pályázó hallgatók csak megfelelő számú kreditpont elérése esetén részesülnek támogatásban.
    A pótfelvételizők közül csak az pályázhat, aki a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is beadta jelentkezését felsőoktatási intézménybe és a felvételi eljárás során igazolta hátrányos helyzetét vagy halmozottan hátrányos helyzetét.
    Nem pályázhat az a hallgató, akinek más program fedezi önköltsége megtérítését. Egy hallgató egyszerre csak az egyik komponensre pályázhat. Nem pályázhatnak azok a hallgatók sem, akik Roma szakkollégium tagjai, mivel ők más módon kapnak támogatást tanulmányaikhoz. Tekintettel arra, hogy a legrosszabb továbbtanulási esélyű tanulók körében magas a cigány származásúak  aránya, – amennyiben azt a jelentkezők száma megengedi - a támogatottak legalább 50%-a erejéig  roma származású tanulókat kell bevonni a pályázatba.
    A kormány elkötelezett abban, hogy minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal számára olyan általánosan hozzáférhető, minőségi és fenntartható felsőoktatási rendszert hozzon létre, amiben a döntés szabadsága is érvényesül. Ezért hozta létre az Útravaló ösztöndíjprogram mellett a felsőfokú képzés teljes költségét fedező Diákhitel II névre keresztelt konstrukciót. A Diákhitel II minden korábbinál nagyobb segítséget nyújt azoknak a tanulni vágyó, hátrányos helyzetű fiataloknak is, akik nem kerültek be az államilag finanszírozott helyekre, és eddig nem is álmodhattak a továbbtanulásról, mivel a költségtérítéses képzést nem tudták megfizetni. A kormány az Útravaló ösztöndíjprogram keretében induló Út a felsőoktatásba” nevet viselő alprogrammal, valamint a Diákhitel II-vel megteremtette a valós lehetőséget arra, hogy a szegénységben élő fiatalok is továbbtanulhassanak.

Budapest, 2012. augusztus 01.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

----------------------------------------------------------------- ------------------------