OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. augusztus 1., szerda 22:16

Hogyan éljük túl a 21. századot? Megnyitotta kapuit az 5. Ökopolitikai Nyári Egyetem Bodajkon
    Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (OS) - Részvételi demokrácia, tudatosság, kommunikáció – ezek voltak az Ökopolitikai Nyári Egyetem nyitónapjának kulcsszavai. A rendezvény idei mottója szerint a világvégén való kesergés helyett meg kell találni a releváns megoldásokat korunk kihívásaira. Erre minden lehetőség adott volt, hiszen a  nyitónapon Almádi István, Bodajk polgármesterének köszöntőjét követően a leginkább avatottak:  Silke Krebs Baden-Württemberg zöldpárti kancelláriaminisztere, Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legifjabb tagja, a svéd kalózpárt képviselője és Schiffer András, az LMP képviselője,  korábbi frakcióvezetője osztották meg gondolataikat a következő 100 év legfontosabb kihívásairól.

    Az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem első napja a válaszkereséssel telt. Míg délelőtt a tábor résztvevői konfliktuskezelő, mélyökológiai, interkulturális és Filippov Gábor közreműködésével politikai beszédírás tréningen vehettek részt, az esti plenáris ülés a túlélés lehetőségeit taglalta. Silke Krebs zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy milyen eszközökkel sikerült Baden-Württemberget és lakóit egyre fogékonyabbá tenni a zöldpárt programja iránt, amíg mára a területen tevékenykedő cégek is belátják, hogy a klímavédelem mennyire fontos és a klímabarát működés az egyetlen fenntartható út. A svéd kalózpárt képviselője a kommunikáció mint erőforrás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy az emberiség túlélése és a kommunikáció nem választható szét. A kalózok számára fontos, hogy a kommunikációhoz való hozzáférést semmilyen formában se korlátozzák, hiszen enélkül nem oldhatók meg az emberiség előtt álló problémák.   Schiffer András elmondta, hogy az elmúlt 10 évben érezhető a társadalomban egyfajta tudati változás,  emellett a részvételi demokrácia és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt. Beszédében kiemelte, hogy a vég nélkül kiaknázható erőforrásokat feltételező modernizációs paradigma megbukott, ezért nem részmegoldásokra, hanem a nagy rendszerek, mint Európa újragondolására van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az állam nem vonulhat ki a közszolgáltatások finanszírozásából, és a leszakadó régiók gazdasági újjáéledése felé nem a szociális rendszer leépítésén át vezet az út. A nyári egyetem második napja a demokrácia és válság témája köré szerveződik majd: csütörtök délelőtt Boda Zsolt a Zöld New Deal-ről tart előadást, Schiffer András, Marina Barbalata, Edouard Gaudot és Jiri Caslavka a színlelt demokrácia és az intézményes korrupcióról beszél, Karácsony Gergely, Csigó Péter és Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója a média és a társadalmi cselekvés összefüggéseit boncolgatja.  Délután ismert magyar közéleti bloggerek: Jámbor András, Panyi Szabolcs, Balavány György és Rajcsányi Gellért a blogírók hatalmáról és felelősségéről beszélget. Eközben Bodoky Tamás az oligarchák elleni harcra készíti fel az érdeklődőket. A délutáni plenáris ülés Fokasz Nikosz, Pogátsa Zoltán, Reinhard Bütikofer és Róna Péter közreműködésével az Euró(pa) projekt jövőjével foglalkozik.
    Kiadó: Ökopolitika Műhely Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.