OS Országos Sajtószolgálat
2019. május 23. csütörtök
Ismertető


2012. augusztus 3., péntek 00:28

Megmenthető-e az Európai Unió? Korrupció és oligarchák Magyarországon és az Unióban
    Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (OS) - Róna Péter közgazdász a monetáris unió szétesésének vízióját vetítette előre az Ökopolitikai Nyári Egyetem második napján. Reinhard Bütikofer, az Európa Parlament tagja, a Német Zöld Párt korábbi elnöke viszont erősebb gazdasági együttműködéssel megmenthetőnek ítéli a közös valutát. A Pogátsa Zoltán által vezetett beszélgetésen elhangzott, hogy a centrum és a periféria országai egymásra vannak utalva, ezért közöttük összefogásra és szolidaritásra van szükség.

    A korrupció és a demokrácia összefüggéseiről szólva Schiffer András kifejtette, hogy a korrupció leküzdéséhez nem elegendőek a korrupcióellenes jogszabályok és intézmények. "Mivel a korrupció az egész rendszert átjárja, ezért csak a rendszer átalakításával szüntethető meg." Edouard Gaudot-val, az EP zöld frakció tanácsadójával egyetértve kijelentette: "Az ökopolitika feladata, hogy az emberek számára hihetővé és érthetővé tegye, hogy ez az átalakulás elérhető, az életminőség mindenki számára javítható."   Bodoky Tamás és Tálos Lőrinc az oligarchavadászatról tartott szemináriumukon kiemelték, hogy a korrupció csak közös civil és szakmai összefogással tartható kordában. A képzés során az átlátszó.hu főszerkesztője a Ki mit tud? Közérdekű adatigénylő portál használatára buzdították a résztvevőket, mert az oligarchák semmitől nem félnek jobban, mint a nyilvánosságtól, s társadalmi összefogással megelőzhető a közpénzek dézsmálása. Karácsony Gergely, Csigó Péter és Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója a média és a társadalmi cselekvés összefüggéseit elemezte. Később ismert magyar közéleti bloggerek: Jámbor András, Panyi Szabolcs, Balavány György és Rajcsányi Gellért a blogírók hatalmáról és felelősségéről beszélgetett.  Az Ökopolikai Nyári Egyetem harmadik napja a környezeti változás és társadalmi alkalmazkodás témája köré szerveződik. A nap folyamán tréninget tartanak többek között a Greenpeace, a Critical Mass, az Energiaklub, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és A Város Mindenkié szakemberei. Lesz szó energiapolitikáról, klímaváltozásról, birtokpolitikáról, közlekedésről, várospolitikáról; előad mások mellett Ángyán József, Kürti Gábor Kükü, Somfai Ágnes, Vitézy Dávid, Szabó Rebeka, Lukács András, Scheiring Gábor és Kaufer Virág. A szakmai programot a TEDxYouth szervezésében megvalósuló disputa zárja, melynek témája az egyéni felelősség szerepe a fenntartható életmód kialakításában.
    Kiadó: Ökopolitika Műhely Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.