OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2012. augusztus 3., péntek 22:11

Társadalmi aktivizmus, nyilvánosság: receptek az oligarchák és a korrupció ellen
    Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (OS) -

    Jobban járunk, ha a néppel kötünk koalíciót, nem az oligarchákkal – mondta Ángyán József az Ökopolitikai Nyári Egyetem harmadik napján, a fenntartható birtokpolitikáról tartott szemináriumon. Véleménye szerint nincs jobb recept az oligarchák ellen, mint a nyilvánosság. Beszélgetőtársa, Szabó Rebeka, az LMP parlamenti képviselője kiemelte, hogy a helyben élő közösségeket kell földhöz juttatni. A birtokméretek adminisztratív eszközökkel történő maximalizálása mellett egy bizonyos méret fölött kiszabott földvédelmi adó is elképzelhető megoldás lehet a kis családi gazdaságok védelmére. Az LMP szakpolitikusa Ángyán Józseffel egyetértve hangsúlyozták, hogy a termőföld nem csupán termelési eszköz, hanem fontos természeti erőforrás és közösségteremtő és megtartó erőforrás is. Ha nem akarjuk, hogy a vidék elnéptelenedjen és a vidéki lakosság elvándoroljon, akkor a helyben élő közösségeket földhöz kell juttatni, akikben megvan a megfelelő szándék és tudás.  A délután folyamán Vida Viktornak, a Védegylet munkatársának moderálásával Barth István jogász a magyar EU-elnökség klímapolitikai szakértője, Gyulai Iván címzetes egyetemi docens az éghajlatváltozásról, valamint a globális és egyéni felelősségről szóló beszélgetésen egyetértett abban, hogy a kérdés megoldása nem várható klímaügyi konferenciáktól, ugyanis az érdemi változásokhoz a kormányoknak fel kéne hagyniuk az öncélú gazdasági növekedés hajszolásával, de ezt senki nem akarja felvállalni. A közlekedésről szóló szemináriumon a résztvevők megegyeztek, hogy az egyéni mobilitás nem emberi alapjog. A résztvevők olyan intermodális módszereket ismertettek, melyek kiválthatják a fenntarthatatlan és káros egyéni autózást. Például ilyen lehet a városi kerékpározás, valamint az ütemes menetrend, mely egy matematikai modell alapján illeszkedik a vonattal munkába járók igényeihez. Az aktivizmus lépésről lépésre című tréningen többek között Kürti Gábor, a CM mozgalom szervezője, emellett A Város Mindenkié csoport és a Greenpeace szakemberei ismertették a szervezeteik által használt, bevált praktikákat. A szakmai programot a TEDxYouth és Demokratikus Ifjúságért Alapítvány szervezésében megvalósuló disputa zárta, melynek során a tábor lakói kipróbálhatták, hogyan lehet érvelni az egyén szerepéről a fenntarthatósági problémák megoldásában. A tábor résztvevői az este folyamán a Greenpeace koordinálásával egy modellezett akcióban tesztelhetik az aktivista képzésen tanultakat.   A szombati nap a társadalmi szétszakadás és szegénység témájával foglalkozik. Ferge Zsuzsa, Tamás Gáspár Miklós és Guy Standing az állampolgári alapjövedelemre épülő szociális állam megvalósításának lehetőségéről beszélgetnek. A nap során szó lesz még a roma integrációról, az uzsorakamatról, a családpolitikáról is, többek között Szalai Piroska miniszteri biztos, Ertsey Katalin, Szilágyi László és Szabó Tímea képviselők közreműködésével.
    Kiadó: Ökopolitika Műhely Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.