OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2012. augusztus 13., hétfő 14:18

A sertéstartók nem értenek egyet az élő sertés tervezett fordított áfája kapcsán a kormányzattal
    Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (OS) - A Magyar Sertéstartók Szövetsége elutasítja a Vidékfejlesztési Minisztérium ötletét az élő sertések foedított áfa adózása kapcsán. Véleményük szerint ez végleg padlóra küldené az ágazatot, mely így is a szakadék szélén van. Ugyanis nem képesek a veszteségből finanszírozni azt az áfa fizetési kötelezettséget, mely a bejövő input anyagokon van:keveréktakarmány, szój,napraforgó dara, premix, áram, gyógyszer stb. Ha még tudnák is, a 75 napos áfa visszaigénylési idő miatt likviditási problémák lépnének fel már egy hónap után.

    Magyar Sertéstartók Szövetsége
Hu-6346 Sükösd, Arany J. u. 63
Tel.: 30-4571174
Email:info@sertesszovetseg.hu

V.Németh Zsolt Vidékfejlesztési Államtitkár Úr Részére

Budapest
Vidékfejlesztési Minisztérium

Tisztelt Államtitkár Úr !

A Magyar Sertéstartók Szövetsége határozottan tiltakozik az élő sertés kereskedelmében a  fordított áfa fizetés bevezetésének kormányzati elképzelése ügyében. A gabona kereskedelem kapcsán alkalmazott gyakorlat átültetése a sertéságazatba az utolsó tőrdöfést jelentené az ágazat szereplői számára. Azok a sertéstartók ugyanis, akik keverék takarmányt vásárolnak, azon számlák után keletkező 27 %-os áfát meg kell hogy fizessék a keverék takarmányt eladónak, ugyanúgy mint a gyógyszer, áram stb. számlák után. Ugyanakkor nettó áron kell , hogy értékesítsék a sertéseiket, ebből fakadóan forráshiányosakká, és állandó áfa visszaigénylőkké válnának. Amennyiben ezt a megoldást erőlteti a kormány, számoljon azzal, hogy a magyar sertésállomány ma még fellelhető része drasztikus állománycsökkenésbe fog kezdeni .
Érthetetlen számunkra, hogy az általunk javasolt áfa megoldási javaslattal szemben, amikor is a költségvetés bevétele nem csökkenne, miért kell az ágazatot hátrányos helyzetbe hozó kormányzati javaslattal élni.
Javaslom, hogy egyeztessen az államtitkárság a kormány előterjesztés tervezetéről a szakma azon képviselőivel, akik nem alkalmazottak valamely gazdasági társaságnál, nem fizetett érdekképviseleti vezetők gazdálkodás nélkül, hanem gyakorló , termelésben részt vevő gazdasági szereplők, akik meg tudják reálisan ítélni e tárgyban a   finanszírozásban rejlő katasztrófális hatást, amennyiben az élő állat nettó áron kell, hogy számlázódjon a húsipar felé. Ez utóbbi egyébként felerősítené a számla nélküli élő sertés eladási szándékot is, amely magával vonzaná a termeléshez vásárlandó alapanyagok fekete kereskedelmét is.

Államtitkár Úr ! Jómagam is szakértő kollégáim szívesen állunk egy egyeztetésre rendelkezésére, egy tárgyilagos és reális koncepció kidolgozása érdekében.


Sükösd, 2012. augusztus 12.

Tisztelettel: Sákán Antal
                      Elnök

    Kiadó: Magyar Sertéstartók Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.