OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 22. kedd
Ismertető


2012. augusztus 24., péntek 11:21

A devecseri és ceglédi szélsőséges romaellenes megnyilvánulások kapcsán tett ombudsmani intézkedésekről
    Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (OS) - Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a 2012. augusztus 5-én, Devecseren egy parlamenti párt és több szélsőséges szervezet közös demonstrációja kapcsán tett rendőri intézkedéseket. Szabó Máté figyelemmel kíséri továbbá az Országos Rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatát, amely a Cegléden kialakult konfliktushelyzet körülményeit, a rendőri intézkedések hatékonyságát hivatott feltérképezni.

    Az alapvető jogok biztosa számára a 2012. január 1-jétől hatályos ombudsmantörvény fontos célként fogalmazza meg a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak fokozott védelmét. E feladatkörében az ombudsman – a nemzetiségi jogok védelméért felelős helyettes jelzéseire támaszkodva – kiemelt figyelmet fordít a jellemzően halmozott hátrányok között élő, gyakran előítéletek, bűnbakképzés áldozatává váló cigány lakosság alapjogainak érvényesülésére. Az elmúlt hónapban több olyan eseményre is sor került, amelyek azt mutatják: a fokozott védelem és az egyenlő méltóság elve melletti állami kiállás kiemelt jelentőséggel bír.

2012. augusztusában Devecseren egy parlamenti párt és több nemzeti radikális szervezet közös demonstrációt tartott. A híradások szerint a felvonulás a település romák lakta részein is átvonult, melynek során két személy megsérült. Mivel nem zárható ki, hogy több alapvető joggal összefüggő sérelem történt, az ügyben az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot. Augusztus 14-20. közötti napokban pedig Cegléden alakult ki konfliktus a településre érkező, ott "állomásozó" egyenruhás szervezetek és a helyi roma lakosság között. Az ügyben sajtóhíradások szerint az Országos Rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezett, amelynek lezárása tíz napon belül várható. Szabó Máté figyelemmel kíséri a vizsgálatot, és annak eredményétől függően dönt az esetleges további ombudsmani intézkedésekről.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.