OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. szeptember 9., vasárnap 08:56

A KÖH megszüntetése helyett erős örökségvédelmi központra van szükség
    Budapest, 2012. szeptember 9., vasárnap (OS) - Csak Ceauşescu szüntetett meg Európában műemléki hivatalt

    A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetésének szándéka lényegében az állami örökségvédelem felszámolását jelenti, ami alkalmas a magyar nemzeti kormány őszinteségének a   kétségbevonására, megvalósítása hosszú időre kompromittálná a magyar kulturális demokrácia ügyét. A hír ellentétes az alaptörvénnyel, amely kimondja: "a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége", a Világörökség Egyezménnyel, amely előírja hazai örökség-igazgatási és tudományos szervezetek fenntartását és működtetését, valamint megsérti valamennyi e tárgyban született hazai törvényt és rendeletet.
    Az alaptörvényben kimondott elv a kulturális örökség hosszútávú fönnmaradása közérdekének a műemléktulajdonosok magánérdeke elé helyezését jelenti. Ugyanígy alapvető nemzeti kulturális érdekünk a földben lévő emlékek feltárása a nagyberuházások során való végleges elfedésük előtt. A műemlékügy és a régészet hosszútávú közérdekének a napi  gazdasági érdekekkel való szembenállása nem oldható fel a örökségvédelmi hivatal megszüntetésével, hanem a konfliktusok éppen egy erős intézmény jó működtetésével kezelhetők és megfelelő állami eszközökkel csillapíthatók.
    A döntés az OPNI (Lipótmezei pszichiátriai központ) korábbi kormány általi, nagy botrányt és visszafordíthatatlan szakmai-társadalmi veszteséget kiváltott szétveréséhez hasonlít.
    Az állam csak jól intézményesített műemlékügyön keresztül tudja az örökség fenntartásának nemzeti érdekét érvényesíteni, ami minden európai országban a műemlékvédelem erős bástyájaként egy központi tudományos, igazgatási és felügyeleti intézményt jelent, amelynek szoros a kapcsolata az oktatással, tervezéssel, kivitelezéssel és a beruházással egyaránt.
    Ahogy ez hazánkban is volt 1872, az állami örökségvédelmi intézmény létrehozása óta folyamatosan, aminek 140. évfordulóját éppen idén ünnepeljük. A KÖH felszámolásával évtizedek alatt megtanulható tudás szóródna szét, válna semmivé.
    Csak Ceauşescu szüntetett meg Európában műemléki hivatalt.
    A Budapest Világörökségéért Alapítvány javasolja a kormánynak a megszüntetés elhamarkodott tervének visszavonását és a meglévő jogszabályi alapokon egy megerősített, jól működő komplex örökségvédelmi bázisintézmény létrehozását.

    Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.