OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. szeptember 14., péntek 20:17

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye a polgári védelmi kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó kötelező adatkezelésről
    Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (OS) - Az Alaptörvény és a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a katasztrófavédelem nemzeti ügy. Minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, és kötelessége, hogy közreműködjön a katasztrófavédelemben.

    A polgári védelmi szervezet katasztrófahelyzetben, és fegyveres összeütközés idején polgári védelmi feladatokat lát el a polgárok bevonásával. A polgári védelmi kötelezettség teljesítése érdekében a polgármester közreműködésével a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a polgári védelmi kötelezettség alatt álló állampolgár személyes adatait (családi és utónév, születési családi és utónév, nem, születési hely, idő, anyja születési családi és utóneve, lakóhely vagy tartózkodási hely, munkahely, szervezeti beosztásra vonatkozó adatok), foglalkozására és a szakképzettségére vonatkozó adatait kezelheti.      A nyilvántartásba a személyes adatokat a hadkiegészítő parancsnokságtól, a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, járműnyilvántartásból, a munkáltatótól, és közvetlenül a polgártól szerezhetik be. Tekintettel arra, hogy az általános hadkötelezettség megszűnésével jelenleg nem állnak rendelkezésre pontos és teljes körű adatok a hadkiegészítő parancsnokság nyilvántartásában, ezért az adatok forrása a szakképzettség és egyéb, a polgári védelmi kötelezettség teljesítése szempontjából releváns adatok vonatkozásában elsődlegesen az érintett lehet. A közelmúlt szomorú eseményei, így például a vörös iszap katasztrófa, az árvizek is azt igazolták, hogy a hatékony polgári védelem ellátásához szükség van pontos, naprakész nyilvántartásra.    A polgár adatszolgáltatási kötelezettsége a szakképzettségére, foglalkozására, a munkahelye megnevezésére, címére, és a törvényben meghatározott mentességi okokra (pl.: kiskorú, nyugdíjas, terhes nő, gyermekét nevelő anya, gyermekét egyedül nevelő szülő) terjed ki.    A polgármester az általa kezelt adatállományt a beosztásra jelölés céljából továbbítja a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek, amely kijelöli a polgári védelmi szervezetbe beosztható személyeket, és erről tájékoztatja a polgármestert, aki végső soron kiválasztja azokat, akiket a szervezetbe határozattal beoszt. Végül erről tájékoztatja a katasztrófavédelem területi szervét, valamint a beosztottak adatairól a hadkiegészítő parancsnokságot.      A polgármester az összegyűjtött adatokról a továbbiakban nyilvántartást már nem vezethet, az adatállományt a határozathozatal és az adatátadást követően haladéktalanul törli. Az átadott adatokról hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve vezeti a nyilvántartást. A kezelt személyes adatokat kizárólag a polgári védelem céljára lehet felhasználni. Aki az adatszolgáltatási kötelezettségét elmulasztja szabálysértést követ el és emiatt pénzbírsággal sújtható.
    Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.