OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2012. december 17., hétfő 10:02

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2012. december 17., hétfő (OS) - A kiszolgáltatottság elleni örök harcban mostanában nem állunk jól. Az erőforrások és az eszközök elosztása soha nem kedvezett a jó oldalnak, de a nehezen megszerzett eredmények is könnyen elveszíthetők a számára, hiszen az ellenfél gátlástalan. Így járhat a társadalom például a demokráciával, jogállamisággal és számos más intézménnyel. A kiszolgáltatottság fenntartásában érdekelt gazdasági, politikai és egyéb erők évezredes rutinnal bánnak a demagógiával, a durva és kifinomult erőszakkal, alantos eszközök végtelen tárával.

    Ki védheti meg, ki köteles megvédeni ma a polgárt, a polgárok közösségeit? A hatóság? A rendőrség? A bíróság? A média? A bank? Megannyi jogos válasz! Megannyi álságos, cinikus válasz! A harcot mégsem lehet feladni. Harcolni kell azért, hogy a hatóság és minden más jó legyen. De, számot vetve a történelem tanulságaival, harcolni érdemes új intézményekért is. Például a meglévő ügyészség mellé fel kellene állítani egy tőle független – "fehér" – ügyészséget, amelynek feladata minden érdekeiben, jogaiban sértett – vagy éppenséggel meggyanúsított – polgár védelme lenne. A polgár jogainak és érdekeinek védelme nem lehet esetleges, nem lehet jámbor jogvédők feladata, és nem lehet a gazdagok privilégiuma. A jelenlegi ombudsmani intézmény is olyan gomb, amelyhez hiányzik a kiszolgáltatottság ellen küzdő társadalom kabátja. Igen, fontos tervező és kivitelező feladatok várnak polgárokra és közösségeikre, ombudsmanokra és néptribunokra.
www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.