OS Országos Sajtószolgálat
2023. június 7. szerda
Ismertető


2013. január 31., csütörtök 10:40

A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének közleménye
    Budapest, 2013. január 31., csütörtök (OS) - A magyar történelem eddigi legnagyobb kifosztása: 6 millió áldozat

    A közelmúltban tartotta meg Közgyűlését a fenti címmel az 1990-ben széles társadalmi bázissal megalapított Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete. A legtöbb kirablást, a lakosság mindenéből való kifosztását a 1952.évi 4.sz. tvr. szerint hajtotta végre a vörös diktatúra. (Az 1. §-ban meghatározott házingatlanok állami tulajdonba vétele kártalanítás mellett történik. A tvr. ezen rendelkezése mindeddig nem valósult meg!) Kétség nem fér hozzá, ez volt a magyar történelem eddigi legnagyobb kisemmizése.

Mint több előadó is rámutatott, abból a tényből kiindulva, hogy Magyarországon a ’90-es évektől kezdődően  1.431.747 fő nyújtott be vagyoni kárpótlási, és további 914.860  fő személyi kárpótlási kérelmet (2005-ös KSH adat), egyáltalán nem alaptalan a következtetés, hogy (az érintettek családtagjait is a kisemmizettekhez számolva,) ez legalább 6 millió magyar kisemmizését, a magyar lakosság többségét jelenti. 6 millió jogfosztott áldozat még nemzetközi méretekben is jelentős, nem hogy egy 10 milliós országnál.

Az állam az 1991. évi XXV. tv-ben elismerte az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károkozást. De negatív diszkriminációra egyetlen kisemmizett sem gondolt.

Egyesületünk restitúciós, és valós kártalanítási jogszabályok megalkotása végett már egy alkalommal tárgyalt a jelenlegi kormányzattal. További részletek:  www.kisemmizettek.hu

    Kiadó: Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.