OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2013. március 13., szerda 10:35

A Rovás Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. március 13., szerda (OS) - A tudomány képviselőinek nyilatkozata. A székely-magyar rovás és a rovás íráscsalád nemzetközi szabványosítása körüli botrányok kapcsán a számítástechnikai kódolással és a rovással foglalkozó tudományos kutatók, műszaki és tartalomfejlesztők, valamint felhasználók közös nyilatkozattal fordulnak a hazai és nemzetközi szabványosítási szervezetekhez, a kulturális kormányzathoz és a sajtóhoz.

    A nyilatkozat 6 szerzője és 27 támogatója kérik a tudománytalan és a rováshasználatot korlátozó ír-osztrák szabványjavaslaton alapuló, eljárási szabálytalanságokkal terhes folyamat azonnali leállítását és annak a tudomány képviselői, a szakemberek és felhasználók konszenzusa alapján való újraindítását.
    Alulírottak határozottan kérjük a "Hungarian" kódblokk kivételét az ISO/IEC 10646 számú (Unicode) karakter-kódolási szabvány továbbfejlesztési folyamatában jelenleg zajló (DAM-szintű) szavazásból és visszatételét a munkacsoport (SC2/WG2) szintre. Kérjük továbbá az ISO/IEC 15924 írásnév-kódolási szabványban a hibás "Old Hungarian" és a "Hungarian Runic" elnevezések törlését és megváltoztatását a felhasználói és kutatói körök konszenzusával kialakítandókra.

Link: http://rovas.info/index.php/hu/szabvanyositas/1538-tudelet

Szerzők:
Demeczky Jenő, villamosmérnök, nyelvész
Dr. Iványos Lajos, matematikus, villamosmérnök
Dr. Hosszú Gábor, villamosmérnök, jogász
Rumi Tamás, mérnök-MBA, rováskutató
Sípos László, mérnök-MBA, Rovás Alapítvány elnöke
Dr. Zelliger Erzsébet, nyelvész-nyelvtörténész

    Kiadó: Rovás Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.