OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2013. március 21., csütörtök 16:19

A Külügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte.

    Győri Enikő a román miniszterelnök sajtóban megjelent szavait sokkolónak nevezte. Emlékeztetett a Martonyi János külügyminiszter 2013. március 4-5-i bukaresti látogatása során tett megállapodásra, amely szerint a két fél nem üzenget egymásnak a sajtón keresztül, hanem a vitás kérdések megtárgyalására kizárólag a diplomáciai csatornákat használják. Az eset óta alig telt el két hét, és a román fél a nyilatkozattal súlyosan megsértette a megegyezést. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy román részről az elmúlt év során is történtek a magyar felet aggasztó, hasonló megnyilvánulások.
    Győri Enikő nemcsak a román fél legutóbbi megnyilatkozásának formáját, hanem annak tartalmát is súlyosan kifogásolta. Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával.
    Kiadó: Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.