OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2013. március 21., csütörtök 16:20

A Külügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet.

    Győri Enikő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Románia szembefordul Magyarországgal egy rendkívül érzékeny európai ügyben. Az államtitkár megállapította, hogy ilyen lépésre első alkalommal kerül sor. Mindezek miatt a román fél magyarázatát kérte. Győri Enikő két további kérdést is intézett a nagykövethez. Érdeklődött, hogy Bukarest valóban fenn akarja-e tartani a stratégiai partnerséget hazánkkal, valamint folytatni kívánja-e az európai uniós ügyekben történő együttműködést. Micula nagykövet megerősítette Románia együttműködési szándékának fenntartását és további felvilágosítást ígért a nyilatkozattal kapcsolatban.

Győri Enikő nyomatékkal kérte, hogy ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, mert ezek kárt okoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy európai szinten akkor hallják meg Közép-Európa hangját, ha együttesen, egy hangon szólalunk meg. Az államtitkár a magyar külpolitika egyik alapelvével összhangban kifejtette, hogy Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik minden környező állammal.

Győri Enikő a nagykövettel folytatott megbeszélés során nyugtázta, hogy Victor Ponta elítélte a magyar zászló Kolozsváron 2013. március 18-án történt elégetését.
    Kiadó: Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.