OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2013. március 26., kedd 18:51

A Magyar Vár Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. március 26., kedd (OS) - Húsvét hétfőn 25. alkalommal indul útjára a Tavaszi Emlékhadjárat, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Magyar Hagyományőr Világszövetség, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében. A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem  legendás katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

    Mintegy 100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járja be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalait 35 település érintésével, Magyarországon és a Felvidéken. Az 1989 óta zajló programsorozaton közel 60 katonai hagyományőrző és 50 más társadalmi szervezet vesz részt.

A Boldogon toborzóval és húsvéti lovas menettel induló csapathoz gyalogsági alakulatok és tüzérség csatlakozik. A csatabemutatókat (Boldog, Tápióbicske, Isaszeg , Vác) kulturális rendezvények egészítik ki: nagyszabású koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, rock koncertek, huszárkonyha főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék, és az idén először hagyományőrző kézfogó és esküvő.

Élő történelemóráik is segítik a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítését, kiterjedt nemzetközi ismeretségük pedig az európai kulturális kapcsolatok szorosabbra fonódását.

Az MHVSZ-t  a magyar hagyományok megőrzésére alakították a hagyományőrző egyesületek 2003-ban.

Szervező: Fülöp Tibor Zoltán



    Kiadó: Magyar Vár Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.