OS Országos Sajtószolgálat
2022. május 20. péntek
Ismertető


2013. március 27., szerda 10:05

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. március 27., szerda (OS) - Állásfoglalás a parlagfű-problémáról - közzéteszi a zöldek gödöllői találkozójának parlagfű szekciója

    Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve.
A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület fennállása óta küzd a parlagfű visszaszorításáért. A parlagfűvel kapcsolatos információk terjesztésével, parlagfűirtási akciók szervezésével, lakossági parlagfű-bejelentések fogadásával járul hozzá a parlagfű-mentesítés ügyéhez.
Javaslataink az Országgyűlésnek és a kormányzatnak:
1. Vissza kell állítani a személyi jövedelemadó egyszázalék parlagfűmentesítési célra történő felajánlásának lehetőségét. Ez biztosítaná a parlagfű elleni védekezés központi kiadásainak teljeskörű fedezetét.
2. A közérdekű védekezés végrehajtásának törvényi szigorítása. A jelenlegi szabályozás elnéző egyes haszonnövények, például a parlagfüves napraforgótáblák kényszerkaszálása esetében, holott a pollenter-helés meghatározó része innen származik.
3. Operatív kormányzati szerv létrehozása (kormánybiztos). Csak a kizárólagosan a parlagfű elleni védeke-zéssel foglalkozó központi szerv garantálhatja a több tárcát érintő feladat végrehajtását.
4. Egylépcsős felmérés-végrehajtási rendszer bevezetése.  A mezőgazdasági parlagfű-fertőzés észlelésétől a végrehajtásig eltelt időt 2 hétben kellene maximálni.
Gödöllő, 2013. március 23.

    Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.