OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 20. kedd
Ismertető


2013. április 26., péntek 10:52

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye
    Budapest, 2013. április 26., péntek (OS) - Elhunyt Prof. Dr. Berencsi György

    
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője 2013. április 25-én, életének 72. esztendejében elhunyt. Temetéséről a későbbiekben adunk értesítést.

Dr. Berencsi György 1941-ben született, Budapesten. Az orvostudományok kandidátusa, virológus, orvosi mikrobiológus, a Semmelweis Egyetem magántanára, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára. 1966 óta az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd jogutódjában, az Országos Epidemiológiai Központban dolgozott. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus referencia laboratóriumának vezetője.

Szenvedélyes oktató, aki minden alkalmat megragadott, hogy a virológiai, mikrobiológiai ismereteket továbbadja egyetemeken, hazai és külföldi kongresszusokon, valamint a média világában. Kutatási területe a klasszikus molekuláris és elméleti virológia, laboratóriumi klasszikus és molekuláris vírusdiagnosztika és víruszerológia, enterovírusok, klasszikus hepatitis vírusok, vírusevolúció, adenovírusok volt.1965. óta Budapesten a XIII. kerület lakója és díszpolgára, aki folyamatosan tartotta felvilágosító előadásait a lakosság valamint a diákok körében. Több évtizedes kimagaslóan eredményes közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Országos Epidemiológiai Központ  

        Kiadó: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.