OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2013. május 21., kedd 09:24

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) állásfoglalása
    Budapest, 2013. május 21., kedd (OS) - A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) állásfoglalása a magyar felsőoktatás finanszírozásáról

    A magyar állami felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása jelentősen csökkent az elmúlt években. Az elvonások, csökkentések változatos formában valósultak meg, míg egy részük az aktuális költségvetési törvényből előre látható volt, más részük - zárolások formájában - a már elfogadott költségvetés végrehajtása közben hirtelen, váratlanul érkezett. A legutóbbi, 2012 őszén végrehajtott összes országos zárolásnak aránytalanul nagy része - 15 %-a - is az állami felsőoktatást érintette.

A tendencia egyértelmű: a fokozatosan gyorsuló ütemű támogatáscsökkentések következtében ebben az évben reálértéken már kevesebb, mint a felét szánja a magyar állam a felsőoktatásra, mint 2008-ban!

Intézményeink a működőképességük határához érkeztek, egyesek már túl is vannak azon. Bármilyen további elvonás az alapfeladatok, az oktatási, kutatási kötelezettségek ellátását, valamint a bérek és ösztöndíjak kifizetését is veszélyeztetné a még jelenleg stabilnak mondott intézményekben is, illetve több helyen lehetetlenné tenné azt.

Az FDSZ elnöksége felhívja a Kormány figyelmét erre a veszélyre, és nyomatékosan arra kéri a Kormányt, hogy a napokban bejelentett költségvetési zárolás semmilyen mértékben ne érintse a magyar felsőoktatási intézményeket.

FDSZ elnökség

Budapest, 2013. május 21.      

    Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ)            

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.