2024. április 19. péntek

2013. július 8., hétfő 06:31

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. július 8., hétfő (OS) - A Kúria 2013. július 4. napján kelt ítélete kimondja, hogy semmis az a deviza-alapú hitelszerződés, amelyikben nincs az árfolyamrés értéke feltüntetve. A Kúria ugyanakkor ítéletével visszamenőleg érvényessé tette a semmis szerződést. A Kúriának ez a döntése a fogyasztók jogfosztását és a bankok érdekeinek a védelmét eredményezi.

Egy normális országban a jogrendszer nem adhat védelmet annak a banknak, amelyik semmis szerződéseket köt. Tévúton jár az a bíró, amelyik azt képzeli, hogy az igazságszolgáltatás feladata rendbe rakni egy bank semmis szerződéseit.
A Kúria ítélete ezért összességében nem a fogyasztóvédelem sikere, hanem annak a jele, hogy Magyarországon nincs független igazságszolgáltatás.
A Kúria bírái egy történelmi lehetőséget szalasztottak el. Magyarországra az egész világ tisztelettel és megbecsüléssel tekintene, ha a Kúria bátran kiállt volna a jogállami értékek mellett.
Mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás ilyen módon működik, az ország lakossága ki lesz szolgáltatva az aktuális pénzügyi és politikai elit kénye kedvének. Magyarország csak akkor fog egy sikeres és erős országgá válni, ha az igazságszolgáltatás működése alapjaiban megváltozik.
Bővebben: www.pitee.org
    Kiadó: Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület