OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2013. július 31., szerda 21:35

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetsége közleménye (1.rész)
    Budapest, 2013. július 31., szerda (OS) - A zöldombudsman alaptalanul aggódik a magyar erdőkért - Erdészeti szakmai szervezetek közleménye

    Az MTI több fórumon közzétett híranyaga beszámol Szabó Marcel zöldombudsman legújabb javaslatáról, melyet az erdőtörvény természetvédelmi szempontú módosítása érdekében, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak tett.
Az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyettese alaptalanul aggódik a magyar erdők állapotáért. A nyilatkozata tényekkel nem megalapozott és túlzó állításokat, megállapításokat is tartalmaz.
A nyilvánosság és a döntéshozók tájékozódását az ország több ezer szakemberét tömörítő szakmai civil szervezetek, az Országos Erdészeti Egyesület és a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség az alábbiak bemutatásával kívánják segíteni.
    Szabó Marcel szerint az erdőt érintő jelenlegi jogi szabályozás egyoldalú, nyereségérdekelt gazdálkodói szemléletet tükröz. Ezzel szemben, az erdőtörvény hangsúlyos célja az erdő, mint életközösség és élőhely fennmaradásának, védelmének, gyarapodásának biztosítása. A törvény ma is alapelvként rögzíti a fenntartható erdőgazdálkodást, melyben az erdők fenntartását, változatosságának megőrzését, védelmi, valamint közjóléti szolgáltatásainak biztosítását írja le a legfontosabb közérdekű feladatként. Ezen túl, az ország erdőterületének 21 százalékát kitevő védett erdőkben pedig a természetvédelmi törvény szabályai is érvényesek.
    Az ombudsman elismeri az erdész szakma erőfeszítéseit abban, hogy a magyar erdők területe Trianon óta megduplázódott. Jónak, a Pannon régió legfontosabb természeti értékét alkotónak ítéli meg természetes erdeink állapotát, ellenben a többi erdő élőhelyi értékét leminősíti. Állítja: azokat csak azért telepítették a gazdálkodók, hogy néhány évtized múlva az utolsó fáig kivágják. Ezzel szemben, az Alföld erdősítése jelentős részben a vidéki életminőség javítása érdekében történt.
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.