2018. január 23. kedd

2013. november 21., csütörtök 15:02

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2013. november 21., csütörtök (OS) - Strasbourgban megkezdődött az LMP-t sújtó parlamenti büntetést vizsgáló eljárás - Az Emberi Jogok Európai Bírósága kiemelt és sürgős eljárást indított azzal a panasszal kapcsolatban, amit Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s képviselők tettek Kövér László házelnök parlamenti büntetési és bírságolási gyakorlatával szemben. A kormány jövő március 5-éig kapott lehetőséget, hogy reagáljon a Bíróság kérdéseire.

A földtörvény zárószavazásán három LMP-s képviselő molinó és megafon használatával tiltakozott a törvény elfogadása ellen. Kövér László házelnök ezért tiszteletdíjuk harmadát kitevő bírság kiszabására tett javaslatot, ezt a javaslatot az Országgyűlés kormánypárti többsége meg is szavazta. A képviselők szerint a házelnök és az Országgyűlés kormánypárti többsége a véleménynyilvánítás korlátozására használta jogait, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak az ügyben.

Strasbourg az összes panaszolt emberi joggal, a szólásszabadsággal, a diszkriminációval és a jogorvoslathoz való joggal kapcsolatban is határozott kérdéseket intézett a kormányhoz. Reménykeltő, hogy pár hónap alatt elindult az érdemi vizsgálat, pedig a normál átfutási idő általában minimum 2-3 év. Az ügy súlyát mutatja, hogy a beadvány sürgősséget kapott, ami igen ritka, ez mindössze az ügyek egy százalékában fordul elő.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke