OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 22. kedd
Ismertető


2013. november 21., csütörtök 15:02

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2013. november 21., csütörtök (OS) - Strasbourgban megkezdődött az LMP-t sújtó parlamenti büntetést vizsgáló eljárás - Az Emberi Jogok Európai Bírósága kiemelt és sürgős eljárást indított azzal a panasszal kapcsolatban, amit Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s képviselők tettek Kövér László házelnök parlamenti büntetési és bírságolási gyakorlatával szemben. A kormány jövő március 5-éig kapott lehetőséget, hogy reagáljon a Bíróság kérdéseire.

    A földtörvény zárószavazásán három LMP-s képviselő molinó és megafon használatával tiltakozott a törvény elfogadása ellen. Kövér László házelnök ezért tiszteletdíjuk harmadát kitevő bírság kiszabására tett javaslatot, ezt a javaslatot az Országgyűlés kormánypárti többsége meg is szavazta. A képviselők szerint a házelnök és az Országgyűlés kormánypárti többsége a véleménynyilvánítás korlátozására használta jogait, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak az ügyben.

Strasbourg az összes panaszolt emberi joggal, a szólásszabadsággal, a diszkriminációval és a jogorvoslathoz való joggal kapcsolatban is határozott kérdéseket intézett a kormányhoz. Reménykeltő, hogy pár hónap alatt elindult az érdemi vizsgálat, pedig a normál átfutási idő általában minimum 2-3 év. Az ügy súlyát mutatja, hogy a beadvány sürgősséget kapott, ami igen ritka, ez mindössze az ügyek egy százalékában fordul elő.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.