OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2013. december 20., péntek 14:39

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. december 20., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom támogatja azt az új – és első látásra meglepő – követelést, hogy az állam és a vallás mintájára, állam és politika is legyen szétválasztva.

    Ennek több alapvető elvi és gyakorlati indoka van. Legelőször is, a politikai párt küldetése egy emberi-társadalmi vízió szolgálata lenne, ami teljesen analóg helyzet az egyházéhoz. És ahogy az egyházaknak sem engedi meg a laikus társadalom, hogy közvetlenül irányítsa napi ügyeit, hasonlóképpen kellene távol tartani a pártokat és a pártembereket az államügyektől.

A pártoknak a múlt felelős elemzésével, a jelen felelős kritikájával és a jövő felelős tervezésével kellene foglalkozniuk, valódi mozgalomként működniük, tudós műhelyeket fenntartaniuk. Ebben semmiképpen nem az államra, csakis híveik, elvtársaik támogatására kellene számítaniuk, ahogyan az egyházak is.

Állam és politika szétválasztása nehéz és keserves feladat, mert jelenleg a pártok láthatatlan erők látható kezei, és ezek a fénytől félő erők nem szívesen mondanának le dolgos kezeikről. Ráadásul ezek a kezek fonják egybe a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat.

Akármennyire merész elképzelésnek is tűnjön állam és politika szétválasztása, a politikai tevékenység kitiltása a közintézményekből és a munkahelyekről lépés ebben az irányban. Sok további lépés lehetséges minden külön forradalom nélkül.

Ahol tudás az eszközünk, közösség a keretünk, öröm a célunk, minden esély megvan egy jobb világ felépítésére.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm

    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.