OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2013. december 22., vasárnap 16:04

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. december 22., vasárnap (OS) - A modern gondolkodás pejoratív jelentést ad a nemzetállam fogalmának, és – igen fennkölt - szavakban támogatja a nemzetek önrendelkezését. A valóság ezzel szemben ellenmondásos és lehangoló, ha nem éppen felháborító.

    A Változó Világ Mozgalom fontosnak tartja a probléma ésszerű és elvszerű kezelését. A nemzet az a közösség, amely egyedül teszi lehetővé az ember számára elsőrendű értékek megőrzését és gyarapítását. De ma már a nemzeti és a polgári (állampolgári) keret nem azonos. Nem lehet azonos, és nem szabad azonosnak kezelni, összemosni.

Semelyik állam nem lehet többé jogosult egy nemzet államosítására, egy – vagy sok – másik kirekesztésére. A Föld egy és oszthatatlan otthona minden ember és minden nemzet számára. Ma már minden polgár világpolgár, minden nemzet világnemzet. Az állam pedig egy átjárható területnek, és az azon a területen éppen élő embereknek az ügyintézője. Anakronisztikus törekvés gyámkodni, foglyul ejteni embereket és nemzeteket, mások előtt határokat bezárni, falakat emelni. Anakronisztikus és különösen veszélyes, ha az állam vagy egyes politikai erők a nemzetgyámkodásból állami bel- vagy külpolitikát, ideológiát csinálnak.

Ezzel szemben erőinket arra kellene koncentrálni, hogy a nemzetek ébredjenek rá az önálló, öntevékeny életre, a nemzeti önkormányzat kiépítésének nagyszerű új feladataira.

Hiszünk abban, hogy a nemzeteknek ezen új korszakában a magyar nemzet képes az elsők között felmutatni jó építő példát.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm

    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.