OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2013. december 28., szombat 11:03

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. december 28., szombat (OS) - A társadalmat több szféra határozza meg, mint a kultúra, a tudomány, az orvoslás stb. Ezek máig sem tudtak megszabadulni a hatalom gyámkodása alól. Ez nem csak fékezi fejlődésüket, hanem torzítja is azt.

    A társadalom hosszú kemény harcokat vívott a tudomány és a kultúra függetlenségéért. Millió mártír érdemli hálánkat és a megemlékezésünket. De főleg sok milliárd élő és leendő ember megérdemli a harc folytatását.

Ezeknek a szféráknak a tudományos akadémiák képében már kialakult egy bevett önkormányzati forma. Itt-ott a tudományos mellé további akadémiák is jelentkeznek hasonló szerepre. Ez a keret valóban alkalmas az általános alkalmazásra. Így érdemes lenne támogatni a tudományos és művészeti mellett pedagógiai, orvostudományi, sport és esetleg további akadémiák létrehozását.

Ennek igazi jelentőségét az adná, ha az akadémiák feltétlen önállósággal tudnának működni és teljes körűen felügyelni a hozzájuk tartozó intézményeket. (Így például az összes oktatási-nevelési intézmények a Pedagógiai Akadémia alá tartoznának.)

Egy ilyen folyamat közben viszont nem lenne szabad megfeledkezni a demokratikus követelményekről. Jól látjuk, hogy az akadémiai forma távolról sem biztosít demokratikus gyakorlaton a maga területén. Ezért minden területen a szakemberek legszélesebb köre számára kellene biztosítani hatékony jogokat.

Hiszünk abban, hogy a társadalmi szférák felszabadítása forradalmak sokaságával lendítené előre az emberiség fejlődését.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.