2024. április 25. csütörtök

2013. december 30., hétfő 20:17

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. december 30., hétfő (OS) - Jó ideje nem kell erőltetetten "tematizálni" a közbeszédet: befordultunk a választások mederébe.

A Változó Világ Mozgalom örömmel állapította, hogy különböző elképzeléseinek több eleme is visszaköszön az új választási rendszerből (a képviselők számának radikális csökkentése, a menetközbeni elvtelen paktumokat korlátozó egyfordulós modell stb.). Hasonlót tapasztaltunk egy sor más témában is, és csak biztatni tudunk minden – beleértve politikai – szervezetet: bátran lehet kölcsönözni elképzeléseinkből. Ezeket azért tesszük közzé, hogy közkinccsé váljanak. Mint a közvetlen politizálástól tartózkodó, kifejezetten szellemi-művelődési mozgalom, mindenkinek készséggel segítünk a teremtő gondolkodásban, minden konstruktív megoldáskeresésben.

Felhívással fordulunk a választásokon indulni kívánó szervezetekhez: az egymás ócsárolása helyett a választási kampányban legyen szó elsősorban a konkrét kormányprogramokról. Fontos lenne elhagyni azt a gyakorlatot, hogy a pártok jól hangzó, de ködös ígéretekkel próbálják maximalizálni szavazataik számát, ha pedig kormányra kerülnek, bevált vagy újsütetű, ortodox vagy unortodox trükkök hosszú sorával viszik véghez azt, amit előtte nem kívántak, vagy nem volt elég bátorságuk kellően kidomborítani.

Az értelmes beszéd hitelesít, a demagógia elárulja magát, és elárulja a demagóg igazi arcát. Tegyünk meg mindent a választási cirkusz (nem mellesleg a választási biznisz), és főleg a hatalom elcsalása ellen.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány