2024. április 18. csütörtök

2014. április 22., kedd 23:36

Az Arrabona Városvédő Egyesület közleménye
    Budapest, 2014. április 22., kedd (OS) - Savanyú a citrom?

Az ICOMOS az ENSZ örökségvédelmi szervezete, az általa megítélt díjnak súlya van, arra szokás odafigyelni. Ezt teszi most a világ széles közönsége: Győrre, a Duna-bástyára figyel. Úgy tekintenek városunkra, mint ahol elrontottak valamit. Ezt a hibát tárta az értő és széles közönség elé a legjelentősebb világszervezet, szakértői testülete által.

Akinek manapság ellenvéleménye van, azt szokás a sajtón keresztül démonizálni vagy beállítani egyszerű dilettánsként, de az ICOMOS megalapozott szakmai véleménye nehéz dió ezen attitűd számára két szempontból is. Egyrészt egy magasan kvalifikált, kellő ismerettel és rálátással bíró szakmai testület véleményéről van szó, másrészt pedig egy valóban pártatlan és független testülettel állunk szemben. Ez utóbbi az őket bírálókról végképp nem mondható el, hiszen azon politikai hatalom megbízottjairól, illetve beosztottjairól van szó, mely ezt a citrom-díjas tervet megvalósítani szándékozik.

A citrom bizony savanyú, a tények viszont tények, a profi fuser meg profi fuser: 2014. év citrom-díját az ICOMOS átadta a térré degradált Duna-bástya és főképp a benne elhelyezett mélygarázs megálmodóinak, megvalósítóinak. Mi már csak azt kérdezhetjük: a reneszánsz ugye kora újkor, a régészképzés pedig ide nem terjed ki, mert itt már egy másik szakma a mértékadó, melyet úgy hívnak történész. Szeretnénk látni hadtörténészi, építészettörténészi szakértői véleményeket, melyek a Duna bástya témájában keltek.
    Kiadó: Arrabona Városvédő Egyesület