OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2014. április 24., csütörtök 19:57

A Külügyminisztérium közleménye (2. rész)
    A Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban Prőhle Gergely elmondta, hogy az eddig elhangzott, a holokausztban viselt magyar felelősséget elismerő kormányzati nyilatkozatok ismeretében nincs mit kezdeni azzal a váddal, hogy az emlékműnek történelemhamisító célja lenne. A náci német megszállás áldozataira való emlékezés hozzájárul a történelmi emlékezet pontosításához. A helyettes államtitkár a beszélgetést követően megmutatta Davidsonnak a Külügyminisztérium falán Szentmiklóssy Andornak, a külügyminisztérium egykori főtitkárának szentelt emléktáblát. Szentmiklóssyt 1944. március 19-ét követően tartóztatták le, majd a dachaui koncentrációs táborban halt meg.

    Douglas Davidson különmegbízott április 27-én részt vesz az Élet Menete rendezvényen, majd elutazik Auschwitzba is. Prőhle Gergely elmondta, hogy Áder János köztársasági elnök az auschwitzi megemlékezés egyik díszvendége lesz. A 600 fős magyar delegáció lesz az egyetlen, amely különvonattal érkezik a helyszínre - a magyarországi zsidóság vonattal történt deportálására emlékezve ez a tény is szimbolikus jelentőséget kap.
    
    Kiadó: Külügyminisztérium
    
------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.