OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2014. augusztus 2., szombat 08:16

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 2., szombat (OS) -

    DK: megrendülten emlékezünk a roma holokauszt 70. évfordulóján

    Hetven évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer romát gyilkoltak meg bestiális kegyetlenséggel a nácik az auschwitzi haláltáborban. A magyarországi cigányságot a Horthy rendszer a harmincas évek közepétől kezdődően üldözte, zárt cigánytelepeket hozott létre. A nyilasok 1944 márciusát követően majd hetvenezer roma származású honfitársunkat deportálták a komáromi Csillagerődbe, majd onnan különböző haláltáborokba. Ma sem tudjuk pontosan közülük hányan pusztultak el embertelen körülmények között.

    A Demokratikus Koalíció megrendülten és fájdalommal emlékszik az ártatlan áldozatokra, a megkínzottakra, a meggyilkolt asszonyokra, gyermekekre, férfiakra. A roma holokauszt a magyar történelem tragédiája, mindannyiunk drámai történelmi felelőssége. Ennek a történelmi felelősségnek a tudatában a Demokratikus Koalíció mélyen elkötelezett a hazai cigányság egyenjogúsága mellett, a leghatározottabban elítéli a ma is meglévő cigányellenességet, a diszkriminációt és a rasszizmust. Roma honfitársaink a magyar nemzet részét alkotják, velük közösen kívánunk dolgozni az új, demokratikus, európai Magyarország felépítésén.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.