OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2014. augusztus 25., hétfő 08:39

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 25., hétfő (OS) - Hétfő reggel az Excalibur Defense Kft. megkezdte a Magyar Honvédségtől megvásárolt, a hadrendből kivont 58 db. T-72-es típusú harckocsik elszállítását Csehország területére. A szállítást a vásárló bonyolítja le, amelyhez rendelkezik a szükséges forgalmi engedéllyel.

    Az adásvételi szerződés szigorú előírásokat tartalmaz a vevő felé, mivel a harckocsik értékesítése az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló Szerződés (CFE) hatálya alá tartozik, valamint a magyar szabályozás konkrét előírásainak is meg kell felelnie. A vásárló a harckocsikat csak akkor értékesítheti tovább, ha a CFE Szerződés vonatkozó előírásait teljesíti.

A CFE Szerződés meghatározza az adott államra vonatkozóan a birtokolható harckocsik maximális mennyiségét, a csökkentés, a rendszerből kivonás, a tárolás, az információcsere és az ellenőrzés szabályait.

Magyarország felelősségteljesen járt el, hiszen úgy adta el a már nem használt harckocsikat, hogy azok nem kerülhetnek embargós országba. A Csehországba szállítás után, – a CFE szerződés szerint – a cseh hatóságok feladata és kötelessége a haditechnikai eszközök kezelésének, felhasználásának, továbbértékesítésének engedélyezése és figyelemmel kísérése.
    Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.