2024. április 20. szombat

2014. szeptember 1., hétfő 14:26

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (OS) -

DK: Szabad embereket csak szabad oktatás nevelhet

A kormány rendszerváltás előtti időket idéző politikája sajnos a közoktatást sem kímélte. Szakemberek helyett immár a bürokraták hozzák meg a fontos döntéseket az iskolák életéről, a pedagógusok helyett pedig a hatalom dönt arról, mi is a tananyag. Az Orbán-kormány a centralizált tankönyvrendszerrel nem hagy többé választást, a sokszínű és különböző diákokból nagyon is uniformizált, önállóan gondolkodni nem képes, állami propagandán nevelkedett polgárokat kíván nevelni. Egy olyan rendszer épül most, melyben nem számít sem a tehetség, sem az individuum, hiszen egy diktatórikusan irányító hatalomnak nem érdeke, hogy a nemzet alapját egy okos, gondolkodó és tájékozott nép alkossa. A kormány nyíltan azt üzeni a fiatal generációknak: ne tudj, elég, ha hiszel!

A Demokratikus Koalíció arra biztatja a szülőket és a pedagógusokat, hogy bátran hallassák hangjukat, amikor a magyar gyermekek fejlődése nem cél, hanem akadály a hatalom szemében. Ráadásul a sebtében összetákolt rendszer elemei még most sem működnek, elég csak a használhatatlan e-naplóra vagy a rengeteg tankönyv nélkül maradt diákra és pedagógusra gondolni. A DK biztos abban, hogy a magyar emberek nem ilyen oktatást szánnak gyermekeiknek. A Demokratikus Koalíció nyíltan kiáll azon elve mellett, miszerint csak egy szabadon gondolkodó, sokszínű és értékalapú társadalom lehet Magyarország fejlődésének a záloga.

Gréczy Zsolt
szóvivő