2014. szeptember 19., péntek 05:58

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. szeptember 19., péntek (OS) -

Földszintjén és első emeletén közösségi helységeket alakítottak ki. Az udvar területére pedig a tervező mérnök 800 férőhelyes zsinagógát épített a női karzatot is beleértve, mely csodával határos módon rendkívül gyorsan elkészült.
1960-as évek idején a ház külső tatarozása alatt, az akkori szokásoknak megfelelően, eltűntették a héber és magyar feliratot, mely hirdette, hogy itt zsinagóga áll. Ezen zsinagógában az év minden napján este és reggel az akkori imádkozás rendjének megfelelően van I-tentisztelet. A vészkorszak idején Csillagosház és Vöröskeresztes - árvaházként is funkcionált a ház. Érdekesség még az is, hogy ezen zsinagóga falai között még a borzalmak ideje alatt is megszakítás nélkül folyt az imádkozás és a közösségi vallási tanítás.
Az elnök úr azzal a gondolattal zárta visszaemlékezéseit, "hogy a mi felelősségünk, amíg a világ fennáll, fenntartani ezt a körzetet, közösséget, biztosítva ezzel az esti és reggeli imádságokat"! Meg kell emlékeznünk azokról is, akiket bár személyesen nem ismerhettünk, meg illetve akik már nincsenek közöttünk, de nélkülük ma nem tudnánk itt e falak között imádkozni és emlékezni. Jelenleg is a megszokott hagyományos módon, Glitzenstein Sámuel rabbi vallási irányítása, Streit Sándor egykori BZSH elnök több évtizedes világi és vallási tapasztalata és többek között Rosenfeld Dániel Imre kántor-jelölt liturgikus dallamvilágának megszólaltatása mellett éli a közösség hitéleti mindennapjait. SÁNÁT TOVÁ VMÖTUKÁ VÖ SÁBÁT SHÁLOM LÖKULÁM!

Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)