2014. október 18., szombat 10:40

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének közleménye
    Budapest, 2014. október 18., szombat (OS) -

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, huszonharmadik alkalommal rendezte meg október 16-17-én, Balatonkenesén a Katonanemzedékek Találkozóját.

A "Kézfogás a hon védelméért" jelszóval indult rendezvénysorozat 23. éve igazolja, hogy az ideológiai, életkori és sok más különbözőség mellett a haza szolgálata minden katonában közös erény, közös érték. Az ez évi találkozó mottója: "A béke megőrzése nem csak a világ, hanem minden egyes ember személyes felelőssége is".

A két napos találkozó első napján előadások hangzottak el az I. Világháború hazánkat érintő eseményeiről; az 1944. októberi magyar kiugrási kísérletről; és a Magyar Királyi Honvédség – "A világ igazai" címet kiérdemelt – embermentő katonáiról. A Marcali Bajtársi Dalárda nagyon szép katonadalai után filmvetítés következett az I. Világháborúról.

A második nap a BEOSZ Emlékpark felavatásával kezdődött. A Tábori Lelkészi Szolgálat által felszentelt egyházi jelek és kopjafák koszorúzását követően a program a Honvéd Vezérkar főnökének tájékoztatójával folytatódott, majd vezérkarfőnöki, összhaderőnemi parancsnoki és BEOSZ elismerések átadására került sor.

A rendezvény fővédnöke: Magyarország honvédelmi minisztere, védnöke: a Honvéd Vezérkar főnöke. A meghívottak között a Magyar Honvédség vezető állománya mellett szerepeltek a Ludovika Zászlóalj és az Altiszti Akadémia ifjú hallgatói és természetesen a Szövetség több mint 100 tagegyesületének képviselői.

Kiadó: Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége