2014. október 21., kedd 17:52

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. október 21., kedd (OS) - Magyar élelmiszeripari termékekkel, minőségi borokkal, valamint a kalocsai népművészeti hagyományokkal, a halasi csipkével, a Puskás örökség egyedi relikviáival és Magyarország turisztikai kínálatával ismerkedhetnek meg a látogatók mellett a szakmai sajtó képviselői, valamint a Spanyol Sommelier Szövetséggel közösen kiválasztott pohárnokok a Magyar gasztronómiai napokon Madridban.

    Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az esemény hivatalos megnyitóján méltatta a két népet összekötő számos dolog közül a kitűnő konyhát, a jó borokat és a hagyományos vendégszeretet.
A helyettes államtitkár a hungarikumokról szólva kiemelte Puskás Ferenc, vagy ahogyan a spanyolok is ismerik, Pancho világszerte elismert életművét, aki kilenc évig futballozott a Real Madrid 10-eseként, páratlan sikereket elérve. Elmondta, a spanyol a magyarhoz hasonlóan borívó nép. A jerez szintúgy különleges, mint a hungarikumok között található Tokaji aszú, de érdemes a magyar borkínálat egészét megismerni.
Annak ellenére, hogy Spanyolország jelentős sertéshús-exportőr, minőségi sertéshúst importál Magyarországról. A szürke ibériai félvadsertésnek (pata negra) – amiből a híres sonkafajta, a Jamon Iberico készül - létezik egy magyarországi rokona: a mangalica.  Még a legkényesebb spanyol sonka ínyencek is elismerik a magyar mangalica sertésből készült termék minőségét – hangsúlyozta Szakáli István Loránd.
    
    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.