2014. október 22., szerda 09:43

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. október 22., szerda (OS) - A külföldről támogatásban részesülő civil közösségek és intézményi szervekkel kapcsolatos átláthatósági klauzula bevezetése

    A CÖF-CÖKA felkéri az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezeteknek külföldről érkező támogatásokra vonatkozó viszonyrendszerét. Mintául az Egyesült Államok szabályozását és kapcsolódó közpolitikai irányvonalát tekintjük. Ezen célok előmozdítására a civil törvény (Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény) módosítását kezdeményezzük, az alábbi elvek mentén:
A törvénymódosítás keretében tisztázni kell a külföldről érkező támogatások beérkezési módját, amely kizárólag banki átutaláson keresztül történhetne.
Be kell vezetni a donorszervezet és a felhasználó szervezet közötti szerződés (a továbbiakban: szerződés) nyilvánossá tételét, a támogatott szervezet honlapján, vagy más transzparens módon.
A donorszervezet és a támogatott szervezet közötti szerződés egy példányát a felek küldjék meg a kormány civil ügyekkel foglalkozó államtitkárságára.
A szerződésben kerüljön megfogalmazásra a felhasználás pontos célja, valamint az elszámolás módja.
A szerződő felek vegyék tudomásul a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere jogszabályban biztosított mindenkori ellenőrzési jogát.
CÖF-CÖKA Vezetősége
és a CÖF-CÖKA Civil Jogvédő Köre
    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.