2014. október 22., szerda 11:40

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. október 22., szerda (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) megérti, és jogosnak tartja azt a széleskörű felháborodást, amely a kormány terve váltott ki az internet-adó bevezetéséről.

A VVM úgy tartja, hogy Magyarországon az internet díja kezdettől fogva felháborítóan magas. Az összes eddigi kormány súlyosan mulasztott az olyan körülmények kialakításában, amelyek biztosíthatták volna a piaci versenyt és a olcsó díjak kialakulását.

Az internet-adó terve ezen nem javít, ellenkezőleg, még drágábbá téve az internetet, olyan sarcot vet ki a lakosságra, amely a rezsicsökkenés nagy részét elveszi. Súlyos kárt okoz majd az internet sokrétű pozitív hatásának a fékezése is.

Az internetadó hátrányosan hat majd arra a sok tízezer kisebb-nagyobb szakmai, üzleti, civil stb. szervezetre is, amelyeknek köszönhető az internet értelme. A jó kormányzás feladata, kötelessége éppen a fordítottja lenne.

A VVM elvi és hosszú távú megoldásként azt javasolja, hogy törvény írja elő: a szolgáltatók az internet előfizetési díjak 20%-át egy olyan alapba fizessék be, amelyből egy igazságos és átlátható módon kellene támogatni a hazai auditált tartalomszolgáltatókat. Könnyű felmérni, ennek milyen kedvező szerepe lehet a tudás és a kultúra terjesztésében, a gondolatszabadság, a szolidaritás, a közösségi kapcsolatok, a független civil világ megerősödésében.

Ez kétségtelenül a jelenlegi helyzethez képest növelni a szolgáltatók terheit, ezért éppen javasolható lenne az internet áfájának a csökkentése.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány