2014. október 24., péntek 08:46

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. október 24., péntek (OS) - A Jobbik elutasítja az EP beavatkozását Oroszország és más államok belügyeibe

Az Európai Parlament október 23-ai ülésén határozatot fogadott el a Memorial nevű oroszországi civil szervezet ellen indult bírósági eljárás megszüntetése érdekében. Egy 2012-ben elfogadott orosz törvény előírja a külföldi finanszírozásban részesülő és politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezetek számára, hogy kérelmezzék egy különleges kormányzati jegyzékbe való felvételüket. Ezeknek az úgynevezett ügynökszervezeteknek a tevékenységét a kormány nemzetbiztonsági okokból fokozott figyelemmel kíséri. A Memorial ebbe a kategóriába tartozik, a jogvédelmen kívül direkt politikai tevékenységet folytat, határozottan ellenezve Oroszországnak Ukrajnával és az ottani orosz nemzetiségű állampolgárokkal kapcsolatos lépéseit.
Az Európai Parlament deklarált feladatát teljesíti, amikor a világ bármely részén tapasztalva az emberi jogok súlyos megsértését felemeli a szavát és kiáll egyes személyek és szervezetek mellett. Ugyanakkor a szóban forgó határozatának az a része, amelyben felszólítja Oroszország Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Memorial szervezet ellen benyújtott keresetét még a bírósági meghallgatás előtt vonja vissza, egy szuverén ország belügyeibe való beavatkozásnak és nyomásgyakorlásnak tekinthető. Ennek okán a Jobbik képviselői ezt a határozatot nem fogadták el.
    Kiadó: Jobbik Magyarországért Mozgalom