2014. október 30., csütörtök 14:23

Az MTV Zrt. és az MTVA sajtóközleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. október 30., csütörtök (OS) - BŐVÍTI CSATORNA- ÉS MŰSORKÍNÁLATÁT A KÖZMÉDIA

M4 Sport
    A közmédia eddig is piacvezető volt a sportműsorok sugárzásában mind a rádiós, mind a televíziós felületeken. Legnézettebb műsorai (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok, Forma1, labdarúgó és kézilabda események, úszás, vízilabda, kajak-kenu, vívás és még folytathatnánk) leginkább a sportesemények köréből kerültek ki.
    Magyarország a világ országai között is kiemelkedő sportélettel, hagyományokkal rendelkezik. Hazánkban közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, hogy a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira. E felismerés vezetett oda bennünket, hogy önálló, minden magyar állampolgár számára elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását kezdeményezzük a Médiatanácsnál. A meglévő csatornák felülvizsgálatát ugyanis a médiahatóság jogosult megtenni. Ez általában évente egy alkalommal történik, így az M4 Sport csatorna vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani. E döntéstől függ majd az, hogy az M4 Sport csatorna hol lesz elérhető
    Az M4 Sport közszolgálati csatorna nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni. Tudjuk, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, hogy a meglévő sportcsatornák közkedvelt tartalmat sugároznak, tevékenységük sok-sok nézőt vonz a sportesemények felé. Ezért az M4 Sport csatorna nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportbajnokságaira akar koncentrálni, vagyis nem a kereskedelmi tévék konkurenciája kíván lenni.
    Az M4 Sport közszolgálati csatorna kiemelt feladatának tekintjük a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok), kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését.
    Ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás események műsorra tűzését is tervezzük.
    A sportcsatorna elindításával kapcsolatosan előkészítő projektcsapatot állítottunk fel. A sportcsatorna döntően saját gyártású műsorokkal indul, amely az új főszerkesztő, Szujó Zoltán vezetésével a tervek szerint 2015 nyarán kezdi meg sugárzását.
    Az MTVA már megkezdte a sportági szakszövetségekkel a tárgyalásokat, és mind a 16 kiemelt sportággal rövidesen le is folytatja azokat.
    Előzetesen tájékoztattuk a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét az indítandó sportcsatorna terveiről. Borkai Zsolt elnök úr támogatta a közmédia elképzeléseit. A későbbiekben a csatorna részletes tervét is bemutatjuk a magyar olimpiai sportéletet irányító szervezet vezetőjének éppúgy, mint a sportszerető közvéleménynek.
    Az M4 Sport csatorna műsorgyártási költségei a magyar adófizetőknek többletköltséget nem jelentenek, az MTVA a jelenlegi költségvetésén belül teremti meg a csatorna működésének pénzügyi fedezetét, és a médiahatóság döntésétől függően nem a fizetős, kereskedelmi előfizetői csomagba kerül majd.

Kiadó: MTVA