2014. október 31., péntek 15:53

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. október 31., péntek (OS) - Megfékezett lépfene-járvány. Az időben felfedezett lépfene antibiotikum (elsősorban penicillin) kezeléssel jól gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy aki a betegség tüneteit észleli akár magán, akár állatán, mielőbb orvoshoz vagy állatorvos forduljon. A tavaszi legelőre hajtás előtti vakcinázást a gazdálkodók a szolgáltató állatorvosuknál jelezhetik.

    A hatóságok összehangolt, gyors és határozott fellépése akadályozta meg a nyári lépfene-járvány elterjedését, a jelentősebb állatlétszám elhullását és az emberi katasztrófát. A NÉBIH azon dolgozik, hogy a jövőben az esetleges fertőzési gócokról a gazdák egy központi adatbázisból közvetlenül értesülhessenek. A tervek szerint jövőre a vakcinázást anyagilag támogatják majd.
Idén nyáron Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 36 szarvasmarha hullott el lépfene fertőzésben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népegészségügyi, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi szakigazgatási szervek gyors és összehangolt intézkedéseinek köszönhetően széleskörű járvány nem alakult ki, és valamennyi, lépfenével megfertőződött ember felépült a betegségből.
A lépfene fertőzés megjelenését követően a hatóságok haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket: felkutatták a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket, számukra gondoskodtak a megelőző antibiotikumos kezelésről.
    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.