2014. november 10., hétfő 15:51

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2014. november 10., hétfő (OS) - Magyarország hatékonyabban vesz részt a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében (NATO Integrated Air Defence System – NATINADS).

    NATO szövetségeseink a jövőben a magyar légteret az Észak-atlanti Tanács - a szövetséges tagállamok, köztük Magyarország - közös döntése alapján használhatják majd, illetve légtérellenőrző AWACS szövetséges légijárművek is érkezhetnek hazánkba, továbbá a gépek földi kiszolgáló személyzete is települhet a magyar repülőterekre. Mindezt a NATO műveleti alárendeltségű légijárművek alkalmazásáról szóló 1598/2014. számú kormányhatározat teszi lehetővé.

A határozatnak köszönhetően a Magyar Honvédség is telepíthet légi erőket és földi kiszolgáló személyzetet a szövetséges államokba, amely például elengedhetetlen feltétele annak, hogy 2015 szeptembere és decembere között sikeresen hajtsuk végre a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatainkat. Magyarország 4 Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal fog részt venni a balti NATO tagállamok légterének védelmében.
    Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.