2014. november 17., hétfő 09:27

A Rovás Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. november 17., hétfő (OS) - Magyarország betiltja saját nemzeti írását? A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

    Kulturális örökségünk fontos eleme a székely-magyar rovás, mely az évszázados üldöztetést túlélte és a folyamatos használat révén együtt fejlődött nyelvünkkel, ma pedig ismét reneszánszát éli. Ennek ellenére rovás nincs védelem alatt nemzeti jelképeink közt, nem kapott helyet az Alaptörvényben és a hungarikumok sorában, illetve nem része a Nemzeti Alaptantervnek.

Míg Koreában, Bulgáriában hivatalos ünnepnapja van a nemzeti írásuknak, Magyarországon a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Felmerül a törvényesség kérdése annak kapcsán, hogy a személyi okmányok aláírásával kapcsolatban főosztályvezetői "belső tájékoztató" írja felül a hatályos törvényt (1992. évi LXVI. 5. § (13)), mely nem tartalmaz tiltást nemzeti írásunk alkalmazására.

A Rovás Alapítvány felhívja a figyelmet a rovótársadalom hátrányos megkülönböztetésére és kéri az eset törvényességi felülvizsgálatát.

    Kiadó: Rovás Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.