2014. november 20., csütörtök 21:05

A Füstirtók Egyesületének közleménye
    Budapest, 2014. november 20., csütörtök (OS) - VÉGRE JÖN A DOHÁNY-KISKERESKEDELMI ELLÁTÓ, DE CSAK AKKOR HASZNOS, HA MINDIG ÁLLAMI KÉZBEN MARAD.

A Füstirtók Egyesület modell értékűnek tartja a dohány-kiskereskedelmi ellátó (ellátó) bevezetését, ami az Európai Unió többi tagországában is mintául szolgálhatna, ha ez a szervezet minden körülmények között állami kézben maradna. A jelenlegi dohány-nagykereskedők tág eszköztárral kényszeríthetik a Nemzeti Dohányboltokat a konkurens termékek eladásának korlátozására, ami forgalom kieséssel, és az ellátás színvonalának csökkenésével jár. A versenytársak teljes esélyegyenlőségének megteremtését garantáló ellátó beiktatása persze az alacsony tőkeerejű, magyar tulajdonú Continental Zrt-nek kedvez, ugyanakkor a kínálat várható bővülése miatt fogyasztóbarát kezdeményezésnek tűnik. A jelenlegi gyilkos, sokszor piacellenes verseny ettől kezdve kizárólag az árak és az ízek harcává szelídülne. Az ellátó koncesszióba adása viszont a korrupció melegágya lenne, hiszen a nagyker cégek a koncessziótulajdonos ellenőrizhetetlen korrumpálásával tudnának üzletenként, vagy területenként versenyelőnyt kiharcolni, kezdve azzal, hogy kinek a terméke legyen jobban látható módon kihelyezve, egészen addig, hogy mely gyártó termékeinek átadását korlátozza. EZÉRT ARRA KÉRJÜK A KORMÁNYT, HOGY A KONCESSZIÓBA ADÁS LEHETŐSÉGÉT ZÁRJA KI A JAVASLATBÓL. Az ellátó törvényben garantált fix nagykereskedelmi árrése garantált profitot tesz lehetővé, miért mondana le ennek egy részéről az állam?  Információ: 20/2767-515

Kiadó: Füstirtók Egyesülete