2014. november 24., hétfő 22:12

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület VEKE közleménye
    Budapest, 2014. november 24., hétfő (OS) -

    Egyesületünk, mint a BKK elképzelés indító szakmai műhelye, a cég létrejötte óta számos alkalommal kritizálta a BKK Zrt. működését és az eredeti szakmai koncepciótól való eltávolodását. A BKK a közlekedésszervező funkció helyett sok tekintetben inkább hatalmi és propagandaközpontra emlékeztet, amely eredetileg nem tervezett feladatokat is magába olvasztott. A legfontosabb ilyen torzulás a BKV feletti tulajdonosi jogkörgyakorlás, mely alapvetően borítja az egész BKK koncepciót: a közlekedésszervezőnek ugyanis minden téren függetlennek kell lennie a vele szerződésben álló szolgáltatóktól. E nélkül nem lehet objektíven megítélni az egyes szolgáltatók teljesítményét, ráadásul a BKK olyan szinten napi intézkedési jogkörbe vonta a BKV-t – beruházásokat hajt végre, járműveket szerez be helyette, dolgozóit átirányítja más szolgáltatókhoz stb. – hogy pont az alapelv, a megrendelői és a szolgáltatói funkció szétválasztása sérül és fordult a visszájára. Méltán mondhatják a kritikusok, hogy ugyanaz jött létre, mint eddig, csak dupla szervezettel. Épphogy ezt szerettük volna elkerülni.
A torzult struktúrán változtatni kell, vissza kell térni a szakmailag helyes eredeti koncepcióhoz! Reméljük, hogy a változtatás ezt segíti elő. Az nem baj, ha az integráció egy szinttel feljebb valósul meg, ami még mindig nem az a szint, amely a BKK-nak mintául szolgáló Transport for London esetében: a TfL vezetője ugyanis maga a főpolgármester. A vadhajtásokat le kell metszeni, hogy egészséges legyen a fa.
    Kiadó: Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület VEKE

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.