2014. november 26., szerda 09:11

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2014. november 26., szerda (OS) - DK: Balog a bíróságokat semmibe véve szegregálja gyerekeket

Egy személyben dönthet az emberi erőforrások minisztere arról, hogy egy iskolának ne kelljen betartania a szegregáció tilalmát - derül ki egy november 18-án benyújtott módosításból. A bíróság korábban kimondta, hogy szegregáció, hogy a nyíregyházi Huszár-telep iskolájában csak roma származású gyerekeket tanítanak. Balog Zoltán miniszterként tehát a hatályban lévő törvényeket és a magyar bíróságok döntéseit is semmibe veheti, ha akarata éppen úgy kívánja, nem törődve annak káros következményeivel sem.

A szegregált iskolákból kikerülő diákok azonban köztudottan hátrányból indulnak a munkaerőpiacon, ráadásul a többségi társadalomba is nehezebben fognak beilleszkedni. A hátrányos helyzetű gyermekek integrálása az oktatásba egész európában elfogadott, többszörösen kipróbált út, melyben az átlagos képességű diákok segítségnyújtást, elfogadást és együttműködést tanulnak, míg hátrányos helyzetű társaik könnyebben fognak beilleszkedni, konfliktuskezelő stratégiát alakítanak ki és reálisabb önértékelésre tesznek szert.

A Demokratikus Koalíció elítéli Balog Zoltán törekvését, mellyel hátrányos helyzetű gyermekeket bélyegez meg, erősítve az esélyegyenlőséget a munkaerőpiacon és nehezítve a társadalmi beilleszkedést. A DK ugyanakkor azt is aggasztónak tartja, hogy egy miniszter simán átléphet a magyar törvényeken, melyek elvileg mindig és mindenkire vonatkoznak.

Niedermüller Péter
alelnök DK