2014. december 16., kedd 02:20

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 16., kedd (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) igazságtalannak és felháborítónak tartja azt, hogy a gazdag országok mindennemű kártérítés nélkül csábítják el a szegényebb országok képzett embereit.

    Nem kisebbíti az effajta nemzeti kizsákmányolás bűnös voltát az, ha azt hozzák fel, hogy a szegényebb országok emberei maguktól csábulnak el.

Egy dolog enyhíthetne ezen az igazságtalanságon: ha senki nem alkalmazhatna kárpótlás nélkül más államok által képzett embereket. Ez technikailag és informatikailag könnyedén megoldható. A nagy akadály csak a jelenlegi helyzet haszonélvezőinek önzése lehet.

A megoldás lényege az lenne, hogy a munkáltatók által a külföldön képzett munkavállaló után fizetett képzési hozzájárulás a munkavállalót képző államot illetné. (Bizonyára az alap- és a szakképzés után járó összeget az illető oktatási rendszer valamilyen központi alapjába, de az egyetemi képzés után járó összeg címzetten a megfelelő egyetemnek kellene befizetni.)

Ehhez egy harmonizált képzési hozzájárulás rendszer, illetve megfelelő nemzetközi megállapodásra lenne szükség. Semmi kétségünk nem lehet, hogy ennek elérése különösen nehéz és hosszadalmas folyamat lesz, de fontos lenne harcolni ezért. Ezzel együtt világossá kellene tenni, hogy egy ilyen harmonizáció és megállapodás hiányában is a korrekt államok önkéntesen is eljárhatnának ebben a szellemben.

Mi több, elvárható lenne, hogy minél gazdagabb egy ország, annál jobban toldja meg ezt a normatív kárpótlást.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.