2014. december 17., szerda 11:26

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. december 17., szerda (OS) - Biztonságpolitikánk a KEP törzsasztal fórumán

Erős Európában, azon belül erős Közép-Európában érdekeltek a Visegrádi Négyek (V4). Ez a régió az elmúlt tíz évben gyorsabb növekedést produkált, mint Nyugat-Európa. Az együttműködéséről szólva Mikola István a közös ügyeket, így például az infrastruktúra-fejlesztést, a védelmi kooperációt, a szomszédság stabilitásának megőrzését említette. Magyarország nem maradhat ki a Nyugat-Balkánt érintő gazdasági-politikai folyamatokból sem. Ezért bővítjük együttműködésünket az itt lévő országokkal, s célunk – mondta Mikola -, hogy uniós csatlakozásuk után együttesen érvényesíthessük közös érdekeinket az EU-ban. Nem feledkezhetünk meg a Vajdaságban élő, jelentős lélekszámú magyar kisebbségről sem, akiknek sorsát szintén jobbíthatja Szerbia remélt uniós tagsága. Előadásában a külügyi államtitkár Magyarország energiabiztonságáról is szót ejtett. Mint mondta, hazánk számára kiemelt stratégiai kérdés a gázellátás. Utalt az Európai Bizottság által végzett tesztre is, amely kimutatta, Közép-Európában és Délkelet-Európában komoly kockázatot jelentene az orosz szállítás leállítása.   Térségünk sérülékenysége miatt a régió energiapiacainak összekötésére van szükség – hangoztatta az államtitkár. A színvonalas, élénk vitafórumon részt vett a KEP elnöke hg. Esterházy Antal, moderátorként Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke, az MTA Köztestület tagja és sok szakértő is. (További inf.: www.kepcp.hu )
    Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület