2014. december 20., szombat 09:45

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. december 20., szombat (OS) - ...folytatás

    Bár a közérdekű bejelentésekre a jog 30 napos kötelező válaszadási időt határoz meg, nem, vagy csak hónapok elteltével érkezik válasz. Ezek valóságtartalma sem meggyőző, hiszen tavaly 3 állítólagosan mentesített területet megtekintve ennek semmi jelét nem tapasztaltuk.

Idén nyáron a hatóságnak továbbított 18 db súlyosan fertőzött területből a válaszok szerint egyetlenegyen történt közérdekű védekezés elrendelése, mégpedig november 10.-én, azaz 106 nappal a bejelentés után, az éjszakai fagyok beálltakor. Az elrendelt védekezést hókotróval lehet majd végrehajtani.

Belterületek esetében még egyetlen választ sem kaptunk. Külön érdekessége a jelenlegi szabályozásnak, hogy közterületeken a hanyag önkormányzatnak saját maga ellen kellene eljárást indítania. Egyetlen ilyen esetről sincsen tudomásunk!

A fertőzött külterületek jó részét a földhivatalok 1-2 héten belül jegyzőkönyvezik és továbbküldik az illetékes Növény - és Talajvédelmi Igazgatósághoz, ahol az ügyek nagy része örökre eltűnik. Érthetetlen számunkra, hogy milyen szempontok szerint történik a rejtélyes szelekció, de véleményünk szerint a transzparencia teljes hiányának és a válaszadási kötelezettség következetes megszegésének a gondos, lelkiismeretes gazdák és az allergiások látják a kárát. Ezért a PPNT felszólítja a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy sürgősen teremtse meg a fertőzött területek gyors mentesítésének feltételeit!

    Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.