2014. december 21., vasárnap 00:28

A Krajczáros Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. december 21., vasárnap (OS) - Mintegy 20 alkotó által többnyire grátisz készített 60 db-os kollekciót már más helyszíneken is sikerül bemutatni, de 2015-ben – a képek számának bővítése mellett – elsődlegesen a határon túli területek vannak megcélozva. A rendhagyó megnyitóknak a hagyományos festmény kiállítás funkcióján túl az ismeretterjesztést is kiemelt jelentőséggel kezelik a szervezők. A korabeli események felvillantása, a katonanóták és versek előadása teszi szemléletessé ezeket az eseményeket.

    - Szeptember elején a Gyilkos tónál lett felavatva az alapítvány egyik önkéntese, Horváth Lajos fafaragó mester által készített Szent István szobor.
- A pákozdi csata évfordulóján a Partiumból, az érsemjéni néptánccsoportot fogadta a szervezet. Fellépésüket kitartó tapssal jutalmazta a közönség.
- Okt. 11-én Pravrovce (magyarul Jobbos) ÉK-SZLOVÁKIAI település templomkertjében került felavatásra a centenárium alkalmából készített és 5 nyelvű felirattal ellátott emlékkő illetve a korabeli eseményeket felelevenítő információs tábla. Erről mind a helyi, mind a magyar hagyományos elektronikus média is beszámolt.
- Okt. 25-én Érsemjénben Kazinczy Lajos hv ezredes szobránál lett felelevenítve a 15. vértanúnk élete és helytállása.
- Nov.  01-én Ukancban (Slo) a Nagy Háború centenáriumának első évében immáron hagyományosan valósult meg az emlékezetet ébrentartó nemzetközi léptékű program.
- Nov. 11-én 11 órakor az I. vh-ban elesett katonák helytállására, tragédiájukra és a béke jelentőségére lett fókuszálva a figyelem.

    Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.