2014. december 22., hétfő 08:18

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2014. december 22., hétfő (OS) - Ingyenesség helyett tovább drágulhat a menza - A kormány ígéretével ellentétben januártól az új szabályozás miatt mégis többe fog kerülni a közétkeztetés a családoknak illetve az önkormányzatoknak. Ennek fényében hiteltelen az Emberi Erőforrások Minisztériumának napokban tett kijelentése, amely szerint a kormány feltett szándéka a gyermekek ingyenes étkeztetése 2016-tól.

    A közétkeztetés hazai színvonala aggasztó, a kormánynak mégis 4 és fél évre volt szüksége az egészséges közétkeztetés szabályainak megállapításához, amelyek csak jövő évtől lépnek hatályba. A közétkeztetési rendeletnek köszönhetően azonban akár 20-40%-os árnövekedés is várható, amelyet a végletesen kivéreztetett önkormányzatok várhatóan a szülőkre fognak hárítani.

Az LMP nem ért egyet a közétkeztetés mai rendszerével, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára a településenként akár több ezer ember ellátásának kiszervezését külső cégekhez. Több példa is azt mutatta az elmúlt években, hogy ilyen módon az állam nem képes biztosítani a gyermekek egészségét szem előtt tartó közétkeztetést, illetve annak kiegyensúlyozott színvonalát.

A kormány szegényellenes politikájának köszönhetően egyre több gyermek és szociálisan rászoruló már kizárólag a közétkeztetésnek köszönhetően juthat meleg ételhez. Ezért az LMP kiemelten fontosnak tartja, hogy az állam az önkormányzatokon keresztül mindenkinek biztosítsa a jó minőségű és megengedhető árú menza elérhetőségét.

Lengyel Szilvia,
vidékpolitikai szakszóvivő

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.