2015. január 13., kedd 15:48

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. január 13., kedd (OS) - Értetlenkedve olvastuk Trócsányi László Igazságügyi miniszter nyilatkozatát a kormány honlapján a devizahiteles törvényekkel kapcsolatban: "vannak örök elégedetlenkedők".

Mindenkinek alkotmányos joga Bírósághoz fordulni, ha úgy véli, hogy a bankkölcsön szerződése tisztességtelen, érvénytelen. Ez még akkor is alkotmányos joga minden adósnak, ha a Kormány és a Bankszövetség hatalmukkal élve megállapodást köt.

Egyetértünk a forintosítási törvény általános indoklásában leírtakkal: "nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Kúria jogegységi döntése arra a következtetésre jutott, hogy az árfolyamkockázat az érvényes szerződések esetén a hiteladóst terheli". Egyértelmű: csak érvényes deviza és deviza elszámolású kölcsönszerződést lehet forintosítani.
Azt, hogy a szerződés érvényes-e, kizárólag bírósági eljárás során lehet megállapítani. Törvény sem csinálhat érvénytelen szerződésből érvényest.

A Kúria megállapította: "Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen."

Miniszter úrral ellentétben mi tiszteljük és becsüljük azokat az adósokat, akik vállalják otthonuk védelme érdekében a hosszú évekig tartó pereskedést és küzdenek igazukért.

HITELES MOZGALOM

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány