2015. január 26., hétfő 16:23

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. január 26., hétfő (OS) - Embermentő közszolgák

    Idézte a Magyar Holokauszt Emlékév egyik szellemi alapvetését is, amely így szól: "A holokauszt az ember tragédiája, az emberiség és emberiesség ellen elkövetett gyalázatos gaztettek sorozata, mert emberségében mindenki egy. Ember. S mint ilyen, egyenrangú a másik emberrel."

A szerzőt és a kötetet méltatva arról beszélt, hogy hiánypótló mű született. A könyv mintegy harminc közszolga – hivatalnok, katona és rendvédelmi dolgozó – megmentettjeinek sorsát hozza közelebb az olvasóhoz, összefoglalva az embermentők legfontosabb cselekedeteit.
Hangsúlyozta: "ránk maradt az a kötelesség, hogy igazságot szolgáltassunk ezeknek az embereknek, akik sokszor maguk és üldöztetést, olykor erőszakos halált is szenvedtek a II. világháború alatt, vagy a háborút követő szocialista diktatúra éveiben-évtizedeiben."

Kovács Tamás könyvén keresztül megismerhető több magyar közszolga példamutató helytállása, folytatta Latorcai Csaba, aki szerint a könyv szereplői igaz emberek az egész emberiség és benne magyarság kivételesen értékes személyiségei.

Beszéde végén úgy fogalmazott: "tanulmányozzuk hát tetteiket, sorsukat és meséljük tovább családtagjainknak, barátainknak. A saját életünk nehéz pillanataiban pedig legyen bölcsességünk és bátorságunk követni példájukat. Így leszünk képesek újra és újra felülmúlni korábbi teljesítményeinket, megerősíteni közösségeinket, szolgálni hazánkat, magyar nemzetünket."

    Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.