2015. február 3., kedd 12:05

A Közmédia Rádiós Szakszervezet közleménye
    Budapest, 2015. február 3., kedd (OS) - Nem írják alá az elbocsátásokról szóló megállapodást a közmédia szakszervezetei

    Az MTVA szakszervezetei nem értenek egyet az elbocsátásokkal. Indokaik: az elbocsátásokkal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. A munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA - korábbi állítása ellenére - nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek. Az elbocsátandók majd fele valamilyen módon védett munkavállaló: nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő, stb.
A január 8-án bejelentett csoportos létszámleépítés törvényes körülményeire sem figyelt a munkáltató. A létszámleépítést átszervezéssel, egyes tevékenységek külsőben történő elvégzésével indokolta. Ezek olyan intézkedések, melyek a munkavállalók nagyobb létszámát érintik, ezért arról a döntés meghozatala előtt, a Munka Törvénykönyve 264§ alapján a Központi Üzemi Tanáccsal konzultálnia kellett volna. Ezt a munkáltató elmulasztotta. A Központi Üzemi Tanáccsal csak a csoportos létszámleépítésről tárgyalt.
A szakszervezetek szerint az MTVA nem mérte fel kellő mértékben az elbocsátásoknak a cég működésére és a műsorkészítés színvonalára gyakorolt hatását. A KÜT és a szakszervezetek írásos kimutatása szerint a rádióműsorok készítése területén már most olyan kevés dolgozó van, hogy a munkavállalókat a cég szabadságuk idején is dolgoztatja. A menedzsment azonban eddig ezt a jelzést sem vette figyelembe.
az MTVA-nál működő szakszervezetek

    Kiadó: Közmédia Rádiós Szakszervezet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.